Η βιβλιοθήκη μας

Η βιβλιοθήκη μας
Βιβλιοθήκη ΕΜΜΕ

Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Φιλικές σχέσεις Νοήματα και πρακτικές στις ομόφυλες και στις ετερόφυλες φιλίες

Φιλικές σχέσεις
Νοήματα και πρακτικές στις ομόφυλες και στις ετερόφυλες φιλίες



Υπεύθυνος Σειράς: Ναυρίδης Κλήμης
ISBN: 978-960-19-0568-6
Έτος έκδοσης: 2010

Περιγραφή

Η φιλία διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στον αυτοπροσδιορισμό του σύγχρονου ατόμου και στον τρόπο με τον οποίο νοηματοδοτεί την ύπαρξη, ενώ συγχρόνως καθορίζει την ψυχολογική του ευεξία και την κοινωνική του ένταξη.

Στο βιβλίο αυτό επιχειρείται, με βάση τα πορίσματα της διεθνούς βιβλιογραφίας και τα ευρήματα δύο ερευνών που έγιναν πρόσφατα στη χώρα μας, η κατανόηση των πιο σημαντικών όψεων των σύγχρονων φιλικών σχέσεων. Ειδικότερα, γίνεται προσπάθεια να δοθούν εμπεριστατωμένες απαντήσεις σε ζητήματα όπως: πώς οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται και βιώνουν τις φιλίες τους, πόσοι και ποιοι είναι οι στενοί τους φίλοι, τι κάνουν μαζί, τι τους φέρνει κοντά και τι τους οδηγεί στην απομάκρυνση, σε τι μοιάζουν και σε τι διαφέρουν "ανδρικές" και "γυναικείες" φιλίες.

Διερευνάται επίσης σε βάθος το ζήτημα της φιλίας ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες: πόσο διαδεδομένη είναι αυτή η σχέση, ποιες είναι οι προϋποθέσεις, οι ιδιαιτερότητες, οι δυσκολίες και τα οφέλη της, αλλά και τι συμβαίνει όταν εκφράζεται η σεξουαλική έλξη που ενδέχεται να αναδυθεί ανάμεσα στους παρτενέρ. Φαίνεται ότι, όταν ο σκόπελος της σεξουαλικής έλξης ξεπεραστεί, η ετερόφυλη φιλία, απαιτώντας το συντονισμό διαφορετικών μοντέλων συναισθηματικής και πρακτικής επικοινωνίας, αφενός συνεισφέρει στη συναισθηματική αυτογνωσία και αφετέρου αποτελεί πλέον ένα σημαντικό βήμα προς μια βαθύτερη επικοινωνία μεταξύ των δύο φύλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου