Η βιβλιοθήκη μας

Η βιβλιοθήκη μας
Βιβλιοθήκη ΕΜΜΕ

Τρίτη, 29 Ιουνίου 2010

Φιλικές σχέσεις Νοήματα και πρακτικές στις ομόφυλες και στις ετερόφυλες φιλίες

Φιλικές σχέσεις
Νοήματα και πρακτικές στις ομόφυλες και στις ετερόφυλες φιλίεςΥπεύθυνος Σειράς: Ναυρίδης Κλήμης
ISBN: 978-960-19-0568-6
Έτος έκδοσης: 2010

Περιγραφή

Η φιλία διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στον αυτοπροσδιορισμό του σύγχρονου ατόμου και στον τρόπο με τον οποίο νοηματοδοτεί την ύπαρξη, ενώ συγχρόνως καθορίζει την ψυχολογική του ευεξία και την κοινωνική του ένταξη.

Στο βιβλίο αυτό επιχειρείται, με βάση τα πορίσματα της διεθνούς βιβλιογραφίας και τα ευρήματα δύο ερευνών που έγιναν πρόσφατα στη χώρα μας, η κατανόηση των πιο σημαντικών όψεων των σύγχρονων φιλικών σχέσεων. Ειδικότερα, γίνεται προσπάθεια να δοθούν εμπεριστατωμένες απαντήσεις σε ζητήματα όπως: πώς οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται και βιώνουν τις φιλίες τους, πόσοι και ποιοι είναι οι στενοί τους φίλοι, τι κάνουν μαζί, τι τους φέρνει κοντά και τι τους οδηγεί στην απομάκρυνση, σε τι μοιάζουν και σε τι διαφέρουν "ανδρικές" και "γυναικείες" φιλίες.

Διερευνάται επίσης σε βάθος το ζήτημα της φιλίας ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες: πόσο διαδεδομένη είναι αυτή η σχέση, ποιες είναι οι προϋποθέσεις, οι ιδιαιτερότητες, οι δυσκολίες και τα οφέλη της, αλλά και τι συμβαίνει όταν εκφράζεται η σεξουαλική έλξη που ενδέχεται να αναδυθεί ανάμεσα στους παρτενέρ. Φαίνεται ότι, όταν ο σκόπελος της σεξουαλικής έλξης ξεπεραστεί, η ετερόφυλη φιλία, απαιτώντας το συντονισμό διαφορετικών μοντέλων συναισθηματικής και πρακτικής επικοινωνίας, αφενός συνεισφέρει στη συναισθηματική αυτογνωσία και αφετέρου αποτελεί πλέον ένα σημαντικό βήμα προς μια βαθύτερη επικοινωνία μεταξύ των δύο φύλων.

ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ GOOGLE


Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας και η Google συμφώνησαν στην ψηφιοποίηση 400.000 βιβλίων που βρίσκονται στα ράφια της.
Ως μία από τις πρώτες, σε παγκόσμια κλίμακα, εθνικές βιβλιοθήκες, η ξακουστή Αυστριακή Εθνική Βιβλιοθήκη, τμήμα των παλιών χειμερινών ανακτόρων Χόφμπουργκ της Βιέννης, προχωρεί στην ψηφιοποίηση του συνόλου των ιστορικών βιβλίων της, στα οποία και σε πλήρες κείμενο, θα υπάρχει δωρεάν πρόσβαση μέσω Διαδικτύου, από κάθε άκρη της γης και ολόκληρο το εικοσιτετράωρο.
Σε ψηφιακή μορφή πρόκειται να μετατραπούν 400.000 έργα χωρίς πνευματικά δικαιώματα από τον 16ο μέχρι τον 19ο αιώνα, συμπεριλαμβανομένων και των 200.000 τόμων, που υπάρχουν στην «πολύτιμη αίθουσα» της Αυστριακής Εθνικής Βιβλιοθήκης, η οποία θεωρείται ως η ωραιότερη αίθουσα βιβλιοθήκης στον κόσμο.
Το εγχείρημα, του οποίου οι προεργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και αυτό θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα έξι χρόνια, με τη συνεργασία της Google, παρουσίασε σήμερα στη Βιέννη, η γενική διευθύντρια της Αυστριακής Εθνικής Βιβλιοθήκης, Γιοχάνα Ράχινγκερ, χαρακτηρίζοντάς το ως «σταθμό» στην μακραίωνη ιστορία της Βιβλιοθήκης.
Όπως τόνισε η κ. Ράχινγκερ, το κόστος της ψηφιοποίησης των 400.000 τόμων βιβλίων με συνολικά πάνω από 120 εκατομμύρια σελίδες κειμένου, το οποίο θα ανέλθει στα 30 εκατομμύρια Ευρώ, θα αναλάβει εξ ολοκλήρου η Google, που έχει ήδη προχωρήσει στην διάθεση σε ηλεκτρονική μορφή, σχεδόν δέκα εκατομμυρίων έργων από γνωστές βιβλιοθήκες στο εξωτερικό, όπως Χάρβαρντ, Στάνφορντ και Οξφόρδης.
Η Αυστριακή Εθνική Βιβλιοθήκη θεωρεί πως το εγχείρημα αυτό συμβάλλει τόσο στη διατήρηση των πολύτιμων πρωτοτύπων όσο και στη διασφάλιση της αυστριακής πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στη δημοκρατικοποίηση της γνώσης.
Η γενική διευθύντρια διευκρίνισε κατά τη σημερινή παρουσίαση, πως η Google δεν θα έχει το «μονοπώλιο» στη χρήση των ψηφιοποιημένων έργων της Βιβλιοθήκης και πως οι χρήστες Διαδικτύου κατά την πλοήγησή τους στις σελίδες της, δεν θα μεταφέρονται αυτόματα σε σελίδες της Google, ενώ η τωρινή συνεργασία δεν θα αποτελέσει προηγούμενο για ενδεχόμενη συνεργασία αργότερα, ειδικότερα στον αμφιλεγόμενο τομέα της ψηφιοποίησης με προστατευόμενα πνευματικά δικαιώματα.
via
Διαβάστε και εδώ