Η βιβλιοθήκη μας

Η βιβλιοθήκη μας
Βιβλιοθήκη ΕΜΜΕ

Τρίτη 20 Απριλίου 2010

http://www.media.uoa.gr/emme/news/read.php?id=2865

Διάλεξη με θέμα: «Ανοικτή διακυβέρνηση και συμμετοχικός λόγος: προς μια αποτελεσματική ψηφιακή συλλογικότητα;»
Το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας και το Τμήμα Επικοινωνίας & ΜΜΕ, του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνουν για πέμπτη χρονιά τη σειρά διαλέξεων «Ζητήματα Επικοινωνίας».
Σας προσκαλούμε να παρευρεθείτε στην τέταρτη εκδήλωσή μας με θέμα: «Ανοικτή διακυβέρνηση και συμμετοχικός λόγος: προς μια αποτελεσματική ψηφιακή συλλογικότητα;».
Το όραμα μιας ανοικτής διακυβέρνησης εμπεριέχει δύο βασικούς επαναπροσδιορισμούς της σύγχρονης δημοκρατικής λειτουργίας: την επέκταση της εμβέλειας του δημοκρατικού δικαιώματος από το «εκφράζεσθαι» στο «εισακούεσθαι» αλλά και τη μετατόπιση του κέντρου βάρους της δημοκρατικής υποχρέωσης, από τις μειοψηφίες που οφείλουν να δεσμεύονται στην υπακοή, στις πλειοψηφίες που οφείλουν να αναζητούν τη συναίνεση. Ο μετασχηματισμός του πλάτους συμμετοχής στη συζήτηση σε βάθος αποδοχής για την απόφαση περνά μέσα από την αποτελεσματική διαχείριση του κοινωνικού λόγου, και η εγκαθίδρυση ενός τέτοιου μετασχηματισμού μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη ποιότητα διαβούλευσης, συλλογικότητας και δημοκρατίας.
Ποιες είναι οι νέες πολυπλοκότητες που θέτουν τα παραπάνω ζητήματα και πώς το πρόταγμα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης μπορεί να τις ενσωματώσει; Πώς οι νέες τεχνολογίες ηλεκτρονικής διαβούλευσης καθώς και τα νέα ψηφιακά μέσα μπορούν να εξυπηρετήσουν μια ανοικτή διακυβέρνηση, συνδιαλλάσσοντας το πολυσυμμετοχικό με το αποτελεσματικό; Η θεματική συνεδρία αποσκοπεί σε μια διεπιστημονική παρουσίαση της εν λόγω προβληματικής, μέσα από εισηγήσεις προσκεκλημένων πανεπιστημιακών ομιλητών και ανοικτή συζήτηση.
Τις εργασίες της συνεδρίας συντονίζει ο Δρ. Δημήτρης Γκούσκος, Λέκτορας στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ Πανεπιστημίου Αθηνών.
Συμμετέχουν ως ομιλητές οι κ.κ.:
Δημήτρης Χαραλάμπης
Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ Πανεπιστημίου Αθηνών
Συμμετοχική διακυβέρνηση και διαβούλευση: υπέρβαση των αδιεξόδων ή άλλοθι;

Δήμητρα Μηλιώνη
Λέκτορας στο Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου
Ηλεκτρονική διαβούλευση, διαμόρφωση γνώμης και συμπερίληψη: έκθεση στη διαφορετικότητα και συζήτηση μεταξύ διαφωνούντων στο διαδίκτυο

Παναγιώτης Γεωργιάδης
Καθηγητής, Επικεφαλής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Πανεπιστημίου Αθηνών
Νέα ψηφιακά μέσα συλλογικού λόγου των πολιτών και ανοικτής διακυβέρνησης

Αλέξανδρος Μελίδης
Πολιτικός Επιστήμονας, Μέλος της Ομάδας OpenGov
OpenGov.gr - Προκλήσεις προς μια πιο Ανοικτή Διακυβέρνηση

Στις εργασίες της συνεδρίας έχουν επίσης προσκληθεί για τις παρεμβάσεις τους η Καθηγήτρια κα Ρόη Παναγιωτοπούλου και ο Καθηγητής κος Νίκος Δεμερτζής από το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 27 Απριλίου 2010 στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, στην αίθουσα 705, Σταδίου 5, 7ος όροφος και ώρα 6:00 μ.μ.

Ο Διευθυντής
Καθηγητής Μιχάλης Μεϊμάρης 


Η Επιστημονική Υπεύθυνη
Καθηγήτρια Ρόη Παναγιωτοπούλου


Υπεύθυνη επικοινωνίας: Ρούλα Λάββα, τηλ: 210 3689413, rtsitsop@media.uoa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου